24 октомври – Световен ден за борба с полиомиелита

24 октомври:

Световен ден за борба с полиомиелита (детски паралич)

Определен е на 24 октомври 2012 г., след като се приема, че е ликвидиран и в Индия.

На 26 март 1953 г. американският имунолог Джонас Солк и екипът му създават първата ваксина срещу полиомиелит. Няколко дни по-късно е поставена първата игла в света, но заболяването все още не е преборено напълно.

Детският паралич е инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в нервната система, парализи, тежко протичане и висока смъртност. Боледуват предимно деца от 1- до 5-годишна възраст. Предпазването е основно чрез имунизация на бебетата с ваксина в три приема – на 2., 3. и 4. месец след раждането. Реимунизация се провежда на 16 месеца и на 6-годишна възраст.

Мерките се предприемат във връзка с разпространена информация от Световната здравна организация за случаи на полиомиелит в Сирия при неимунизирани или непълно имунизирани деца, както и във връзка с увеличаване на бежанския поток оттам към България.

Последните два епидемични взрива в България са били през 1991 г., при внос на заболяването от Таджикистан с 46 заболели, и през 2001 г., когато заболяването е внесено от Индия, с 3 заболели. И в двата случая са засегнати неимунизирани и непълно имунизирани деца.

Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано по фекално-орален път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus.

Въпреки че около 90% от случаите на инфектиране протичат асимптоматично, вирусът може да предизвика различни симптоми при навлизането си в кръвта. При около 1% от случаите вирусът навлиза в централната нервна система, инфектирайки и разрушавайки главно двигателните неврони, което води до мускулна слабост и остра парализа.

В зависимост от засегнатите нерви, парализата може да бъде няколко вида:

  • спинален полиомиелит – най-чест, характеризира се с несиметрична парализа, обикновено на краката;
  • булбарен полиомилит – води до отслабване на мускулите, свързани с черепномозъчните нерви;
  • булбо-спинален полиомиелит – комбинация от горните две форми.

До 1954 г., когато започва имунизацията срещу това заболяване, полиомиелитът е бил широко разпространен. Проявявал се с големи епидемии. След въвеждането на живата полиомиелитна ваксина заболеваемостта е понижена рязко. Днес се наблюдават единични спорадични случаи и много рядко епидемични избухвания. Световната здравна организация обявява, че борбата с полиомиелита се намира в последния етап преди ликвидирането му. През 1994 г. Западното полукълбо е обявено за свободно от заболяването.

И макар Европа като континент да се смята за премахнал заболяването още от 2002 г., само преди броени дни (на 7 октомври 2021 г.) Украйна потвърди случай на полиомиелит при дете на година и половина, след като това вече се случи и през 2015 г. с няколко други деца).


Борбата с полиомиелита през годините

Борбата срещу полиомиелита е пример как взаимодействието и дългата и упорита работа на редица организации, може да доведе до забележителен резултат.

Изкореняването на полиомиелита е поставено като цел през 1978 г. от президента на Ротари интернешънъл /РИ/ Джеймс Бонар. Няколко години по-късно, през 1985 г., тогавашният президент на РИ Карлос Кансека конкретизира целта като „Ваксиниране на всяко дете по света срещу заболяването полиомиелит“.

През 1988 г. към идеята на Ротари се присъединяват Световната здравна организация, УНИЦЕФ и Американският център за контрол на заболяванията и превенция и целта става глобална. По-късно са привлечени Bill & Melinda Gates Foundation, правителствата на редица държави, банкови консорциуми, мултинационални и други компании, филантропи.

Дългогодишните усилия на кампанията, подета от Ротари Интернешънъл, е илюстрация как една общност на приятели успява да спаси близо 3 млрд. деца от една осакатяваща болест.

Тази световна инициатива за премахване на полиомиелита намали случаите от 1988 г. насам с 99%, както и броя на страните, където полиомиелитът е ендемичен. Над 10 милиона души, които иначе биха били парализирани, са в състояние да ходят, да учат и живеят пълноценен живот. Предотвратени са стотици хиляди смъртни случая.

От началото на инициативата досега с помощта на Ротари и неговите партньори са набрани повече от 10 милиарда щатски долара, за да бъдат ваксинирани над 2 милиарда деца в 122 държави с оралната полиомиелитна ваксина.

Благодарение на поставените ваксини полиомиелитът е елиминиран в цялото Западно полукълбо, в Западно-тихоокеанския регион, в Европа, в Африка.

Ендемични за инфекцията от див полиомиелит (тип 1) остават Афганистан и Пакистан, където е пандемичните covid-19 години без имунизации са останали над 3 млн. деца. (Другите два полиовируса са ликвидирани – през 2015 г. тип 2 и през 2019 г. тип 3).

Предвид и нестабилната ситуация в тази част на света, рискът и за останалите страни все още остава.

Към днешна дата процесът по изкореняване е в последната си и заключителна фаза и много близо до крайната цел – свят без полиомиелит. В същото време пандемията доведе до пренасочване на медици и пари от имунизационните дейности към други, предназначени за борбата срещу коронавирусната инфекция.

Критично належащо е осигуряване на финансови средства, за да успеем като общество да предотвратим повторната поява на полиомиелита на местата, където вече е ликвидиран, вкл. и в Европа, както и да го изкореним като заболяване изцяло.