1 ноември – Ден на българската журналистика

1 ноември:

Ден на българската журналистика

Отбелязва се в Деня на народните будители, с решение на 6-я конгрес на Съюза на българските журналисти (1981). В деня на празника се връчват наградите на съюза.

Денят на българската журналистика се отбелязва от 1907 г. в деня на църковния празник на Светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, избран за патронен и на първата журналистическа организация в България – Дружеството на столичните журналисти.

Пръв председател на дружеството, основано през 1905 г., е българският журналист и публицист Йосиф Хербст, завещал на поколенията максимата: „Никому в угода, никому напук”.

Дейността на дружеството е насочена главно към професионалните въпроси и защитата на моралните и материални интереси на журналистическата колегия в София. Първата стъпка е направена още на 23 февруари 1908 г., когато са основани три фонда: „Пенсионен“, „Подпомагане“ и „Журналистически дом“. Организацията издава „Вестник на вестниците“.

На 18 септември 1920 г. е открит и създаденият от Дружеството Журналистически клуб.

В края на 1950 г. съюзът преустановява своето самостоятелно съществуване и се влива в обединения Профсъюз на работниците от просветата, печата и политико-обществените учреждения. На мястото на Съюза на журналистите в България се създава Централен дом на журналистите, който продължава своята дейност до месец юни 1955 г.

На 12 юни 1955 г. отново е учреден съюз на журналистите под наименованието Съюз на българските журналисти, който е продължител на Съюза на журналистите в България.