9 ноември – Международен ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма

9 ноември:

Международен ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма

Отбелязва се от 1988 г. и е посветен на борбата срещу антималцинствените и расистките обществени нагласи.

Иницииран е от европейската мрежа за борба с национализма, расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията „Обединени за действия между културите”, която обединява над 550 различни организации от 48 страни.

Вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 г., в Германия и Австрия избухва организирана агресия от страна на немците и поддръжниците на Хитлер срещу евреите, техните синагоги и собственост. В историята тази вечер остава като Кристалната нощ, поради масово изпочупените стъкла на витрини и частни домове на евреи.

Стихийните набези срещу имуществото на еврейските жители на Германия и Австрия е извършено по заповед на Хитлер и организирано от Хайнрих Химлер – началник на елитната военна организация Schutzstaffel (SS), и Паул Йозеф Гьобелс – министър на пропагандата в Третия Райх (Нацистка Германия).

По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 000 евреи са отведени в концлагери. Властимащите мотивират действията си с убийството на Ернст фон Рат, съветник на немски посланик, което се предполага, че е извършено от германския евреин Хершел Гриншпан, и което е станало причина немският народ да търси възмездие.