12 ноември – Международен ден за борба с пневмонията

12 ноември:

Международен ден за борба с пневмонията

Отбелязва се от 2009 г., за да повиши информираността относно пневмонията, да допринесе за интервенции, които да защитават срещу и лекуват болестта и да ни обедини за борбата с пневмонията. Денят е избран по инициатива на Световната здравна организация, Глобалната коалиция за борба с детската пневмония и 140 неправителствени организации.

Пневмонията е възпалително заболяване на белите дробове, при което се нарушава нормалния процес на дишане. Тя винаги трябва да се счита за сериозно заболяване, независимо че при наличие на мощни антибактериални средства, най-често се изкарва „на крак“. В зависимост от защитните сили на организма, придружаващите заболявания и възрастта тежестта на протичане варира от почти безсимптомни форми, до тежка дихателна недостатъчност с опасност за живота на болния.

Целта на днешния ден е информиране и финансиране в глобален план относно болестта, от която умират най-много деца под 5-годишна възраст в света.

Иновациите в диагностиката и лечението на пневмонията са ключови за предотвратяване на детската смъртност и най-вече за тези деца, които е най-трудно да бъдат достигнати. Например, изключително важно е да се намери нов метод за ранна диагностика на пневмонията в здравните заведения, където рентгените и лабораторните тестове не са налични или са недостатъчни.