4 февруари – Световен ден за борба с рака

4 февруари:

Световен ден на рака

Решението за отбелязването на такъв ден е записано в Парижката харта срещу рака. Тя е приета на 4 февруари 2000 г. в Париж по време на Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие.

Раковите заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб.

Според данни на СЗО през 2020 г. България е отчела над 36 000 случаи на новодиагностициран рак, а близо 20 000 не са съумели да се преборят с него. При мъжете простатният и колоректалният карцином, заедно с рака на белия дроб, са най-често срещаните онкологични патологии. При дамите ракът на гърдата е с два пъти по-голяма периодичност от рака на шийката и тялото на матката, последван от рака на белия дроб.

Най-честите симптоми на рак са болките, които се появяват в късните стадии на болестта, а навременното наблюдаване от доктор е гаранция заболяването да бъде диагностицирано в точния момент.

Целта на отбелязването на Световния ден за борба с рака е привличане на общественото внимание към този глобален проблем, да се обърне внимание колко опасни и често срещани са сега раковите заболявания.

Заболяването е на второ място сред водещите причини за смъртност и честотата тревожно нараства. Въпреки това, ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно.

В света се наблюдава тенденция на увеличаване на смъртността от рак. Изчислено е, че през 2030 г. от това коварно заболяване ще починат 12 милиона души. Факт обаче е, че повече от 30% от смъртните случаи могат да се предотвратят.

С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и ракът на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват, а може би след известно време ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест. Но дотогава лекарите съветват да не се пренебрегва превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.