11 април – Международен ден за почит на бившите политзатворници и концлагеристи

11 април:

Международен ден за почит на бившите политзатворници и концлагеристи

Денят е утвърден от ООН. В него се отбелязва въстанието на концлагеристите от Бухенвалд, което е подготвяно дълго от съветски военнопленници.

На 11. април 1945 г. са нападнати стражевите кули, вътрешната и външна охрана на лагера, при което въстаналите концлагеристи излизат извън телените мрежи и вдигат червено знаме над административната сграда на лагера.

Въстанието спасява затворниците от сигурна смърт, защото само ден преди това – на 10. април, нацистите взимат решение да унищожат всички концлагеристи. Два дни по-късно III дивизия на американските войски напредваща в Тюрингия достига Бухенвалд. Свободата дочакват 20 000 души, сред които 904 деца.

За годините от построяването му през 1937 г. през лагера Бухенвалд са преминали 240 000 концлагеристи от повече от 50 националности. В годините на Втората световна война 56 000 от тях са били убити. През 1958 г. в Бухенвалд е открит величествен мемориален комплекс в чест на загиналите.

В годините на Втората световна война през лагерите на смъртта са преминавали повече от 18 милиона човека, от които 5 милиона граждани на Съветския съюз. Над 12 милиона от концлагеристите не оживяват.