28 юли – Световен ден за борба с хепатита

28 юли:

Световен ден за борба с хепатита

Целта на отбелязването на този ден е повече хора по света да се запознаят с коварната болест и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лечението ѝ. Датата не е случайна – 28 юли е рождения ден на нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг – откривателя на вируса на хепатит B.

Световния ден за борба с хепатита се отбелязва с редица събития и прояви от 2008 г. насам.

Вирусите на хепатит A, B, C, D и Е могат да предизвикат остра и хронична инфекция и възпаление на черния дроб, което може да доведе до цироза и рак на черния дроб. Тези вируси представляват основен глобален здравен риск за около 240 милиона души, които са хронично инфектирани с вируса на хепатит B и около 150 милиона души с хепатит C. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират. Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени.

Насърчаване на превенцията, скрининг и контрол на вируса, по-широкото разпространяване на ваксини за хепатит, глобални координирани действия срещу болестта са само част от целите, които си поставя Световната здравна организация с отбелязването на този ден.

През 2012 г. бе поставен и световен рекорд на Гинес, след като 12 588 души от 20 различни държави пресъздадоха трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря“, с което символично показаха пренебрегването и липсата на познания към болестта.


Половин милион души в България имат хепатит, без да знаят

90% от българите не знаят какво е хепатит С, сочи проучване на сдружение „ХепАктив“. 350 000 души са носители на хепатит Б и 150 000 – на хепатит С, без да знаят това. Затова е важно веднъж годишно да се правят профилактични изследвания.

Според експерти, за да бъде елиминирано заболяването, регулярно трябва да се провеждат скрининги сред населението, тъй като болестта протича безсимптомно и пациентите разбират за нея, едва когато вече са настъпили усложнения.

Това е заболяване, което се предава по кръвен път. Лечението, което се отпуска от Здравната каса, към момента е с интерферон. В световен план все повече навлизат новите терапии, които са безинтерферонови и които са с висок процент успеваемост – над 95% шанс за излекуване на пациента. Има пациенти, които са в много тежко състояние и не могат да се лекуват.

Половин милион души в България имат хепатит, без да знаят.

Годишно само 1000 души с хепатит С у нас се подлагат на лечение.