1 октомври – Световен ден на вегетарианците

1 октомври:

Световен ден на вегетарианците

Това е денят, определен за празник, установен от Американското вегетарианско общество през 1977 г. и одобрен от Международния съюз на вегетарианците през 1978 г.

Около 30% от населението на света са вегетарианци като цифрите се увеличават с всяка изминала година, отбелязва международна компания за поръчки на храна. Така вегетарианството се превръща в начин на живот и мода сред обществата, не само заради хуманитарната идея, но и заради положителното въздействие върху организма.

С цел популяризиране на този метод на хранене, се появиха множество кампании, добили популярност по целия свят. Една от тях е „Постен понеделник”, която насърчава хората да изключат животинските храни от менюто си, поне за един ден. Намаляването на консумацията на месо с 15% (равностойно на един ден в седмицата) намалява риска от хронични заболявания, подобрява здравето и има силно отношение към опазването на планетата. Например в Китай, масова практика е да се изключи животинската храна два пъти в месеца – на всяко 1-во и 15-о число.