6 октомври – Международен ден на язовеца

6 октомври:

Международен ден на язовеца

За животното язовец сме чували всички, но много малко от нас действително са виждали лично жив язовец. Международният ден на язовеца има за цел да повиши осведомеността за необходимостта от защита на язовците от дейността на хората и поставя проблема за местообитанията им на вниманието на обикновения човек.

На английски язовец се изписва „Badger“, а тази дума идва от френската „Bucher“, което означава копач. Това, разбира се, идва от склонността на тези животинки да ровят под земята и да създават там места, където да отглеждат семействата си и да пребивават през дена. Язовците са предимно нощни животни, което обяснява защо се виждат толкова рядко от хората.

Въпреки че тези същества са до голяма степен безобидни и са важна част от техните екосистеми, възприятието на хората за тях почти ги е унищожило като животински вид. Една от причините за това е продължаващият дебат дали язовците са отговорни за разпространението на туберкулозата. Въпреки че по въпроса все още се спори, стремежът към унищожаване на популациите на язовците е в ход и само с упорита работа за повишаване на осведомеността на хората за тези прекрасни същества можем да ги спасим от изчезване.