13 октомври – Световен ден без сутиени

13 октомври:

Световен ден без сутиен

Денят се отбелязва с цел да се подкрепи информираността за рака на гърдата.

Инициативата е един оригинален начин жените да покажат, че са запознати с рисковете, водещи до това тежко заболяване, както и с начините за превенция от него.

Ракът на гърдата е сериозен здравен проблем, който има големи обществени и социални последици за жените в целия свят. През последните десетилетия са постигнатите значителни успехи в неговата диагностика и лечение, но проблемът продължава да съществува и придобива все по-комплексен характер.

В момента ракът на млечната жлеза е най-често срещания при жените както в България, така и по света. Такива са 25% от всички злокачествени заболявания.

Ракът на гърдата представлява злокачествен тумор, който води началото си от клетките на самата гърда. Туморните клетки при рака на гърдата произлизат от нездрави клетки, при които е възникнало смущение при клетъчното делене.

У нас смъртността при жените с рак на гърдата е около 16,4% от откритите случаи, което показва, че това заболяване може да се лекува като всяко друго, стига да е открито навреме.

No bra day

  • Според изследвания на британски медици носенето на сутиен не предотвратява отпускането на по-големия бюст.
  • Носенето на сутиен повишава до 100 пъти риска от рак на гърдата. Причина за това е неестествената позиция на гърдите, а наличието на натиск от банелите съвсем не е за пренебрегване.
  • Неудобството на сутиена е наистина сериозно. Дори да се изберат правилният размер обиколка и чашки на сутиена, усещането, че нещо, макар и малко, стяга, е ежедневно. С това се свиква, категорични са специалистите, но за никоя жена не би трябвало да е задължително.
  • Неносенето на сутиен подобрява кръвообръщанието на целия торс по време на движение и покой. Стимулира производството на еластан и колаген.
  • Кожата на гърдите не може да „диша“ добре, когато е обгърната от сутиен. Да, материята на някои сутиени е определено по-приятна на допир и не вреди на кожата, но дори най-ефирният дантелен сутиен може да предизвика лек кожен проблем след дълго носене.
  • Човекът, който изобретява сутиена, е французинът Пол Поаре. Откритието му се случва в началото на 20. век.