Логопедични дейности за ранна интервенция

Логопедичните дейности за ранна интервенция предлагат огромни ползи за деца със забавяне на говора. Тези логопедични дейности могат лесно да се извършват у дома.

Предложенията, изброени тук, са полезни за всички малки деца. Определено пробвайте да ги направите, преди да се появят признаци, че може да е необходима ранна намеса. Няма да е излишно.

Структурирани родителски логопедични дейности

 • Четете редовно на детето си. Децата разбират, че думите имат различни употреби и изображението на книжката с картинки помага на децата да разберат какво означава думата.
 • Ограничете количеството играчки, които вдигат шум. Те често свръхстимулират децата. Вашите думи като родител са по-въздействащи от звука на играчките.
 • Ограничете екранното време. Не е тайна, че телевизията, смартфоните и всевъзможните други екрани в ежедневието ни трябва да се избягват от деца под 2 години. Че и повече!
 • Бъдете позитивни и доволни, когато детето ви се опитва да общува. Нищо не може да се сравни с това да видите дете, усмихнато и развълнувано, защото сте поговорили с него!

Редовни речеви упражнения като логопедична терапия

 • Предизвикайте детето си да повтаря думите “мама” и “тата” (т.е. мамамамама, татататата). Това помага на децата да възпроизвеждат звука, докато им се осигурява и визуализация – самите вие. Също така, вие повтаряйте “мамамама”, “татата” и пр., в максимална близост до бузките им, за да им дадете и усещане за близост, обич и… за самата дума.
 • Говорете, докато изпълнявате ежедневните рутинни дейности. “Подложете” детето си на ежедневно говорене – когато миете чинии, къпете го, сгъвате прането, обяснявайте всичко детайлно! Изговаряйте какво виждате около себе си (Виж бяла котка.; Виждаш ли бялата котка?), бройте предмети (Виждам 1, 2, 3 листа!).
 • Разширяване на всякакви езикови възможности. Ако детето каже “куче”, родителят е добре да отговори “Да, виждам малкото черно кученце”. Така детето ще разбере, че има още много, което може да се каже за всяко едно нещо.
 • Учете детето си да имитира вашите действия. Използвайте жестове, за да предадете смисъл (т.е. махане за довиждане, изпращане на целувки). Много деца ще използват жестове, за да им помогнат да общуват (т.е. посочете сока и кажете “моля”, тъй като те не могат да произнесат думата “сок”).
 • Пейте песни (Пеят, скачат; Мила моя мамо; Патешки танц). Повтарящите се думи и звуци помагат на децата да запомнят текстовете на песничките и да свържат звуците/действията със съответните им думи (патето казва па-па; кой пръст как се казва).
 • Хващайте ръчичката на детето, за да посочите с неговото пръстче предмет в книга. Поставете ръката си върху тази на детето, когато сочите към ябълка, и кажете “ябълка”, докато докосвате нарисуваната ябълка в книгата.

Когато се притеснявате за развитието на речта на детето

Ранната намеса е нащо, за което много родители се замислят, когато смятат, че говорът на детето им вероятно се забавя. Но също така е важно да знаете, че тревогата за езиковото развитие на детето е нещо обичайно.

“Защо Мими все още не казва нищо, след като Алекс не спираше да говори на тази възраст?”

Логопедите често чуват такъв тип въпроси, когато работят с родители върху плана за развитие на речта на техните деца. Тяхното мислене не е изненадващо – обществото е поставило очаквания кога е подходящо за развитието на децата да общуват.

Родителите често се тревожат и искат да знаят защо детето им не “върви” с другите на неговата възраст въз основа на тези наложени норми. Но всеки логопед ще ви каже, че важните етапи, които посочват точни възрасти, трябва да се приемат не чак толкова буквално. Същото важи и за множество етапи на развитие.

Очаквания за ранно детско развитие

Една реално произнесена дума е наистина дума, когато детето гледа човека и произнася думата с намерение (гледат мама и казват “мама”, гледат чаша и казват “чаша”). Смята се, че до 12-месечна възраст децата трябва да имат 1-2 думи, понякога 3, които да казват смислено (“мама”, “татко”, “кака”) и речник от около 50 думи на 2-годишна възраст.

Но тези цифри не са написани на камък, нито са подходящи за всяко дете.

Какво да правите, ако нещо се бави

Ако се притеснявате, че при детето ви нещо не се случва навреме, трябва да се свържете с вашия педиатър и да обясните своите притеснения и наблюдения. Той може да ви насочи към професионалист за оценка, за да се определи дали детето има забавяне в развитието и, ако има, да се продължи по правилния път за овладяване на ситуацията.

Ранната интервенция е подходяща за деца, при които се наблюдава забавяне във:

 • физическото развитие (посягане, търкаляне, пълзене и ходене);
 • когнитивното развитие (мислене, учене, внимание);
 • комуникацията (говорене, слушане, разбиране);
 • социалното / емоционалното развитие (игра, чувство за сигурност и щастие);
 • уменията за самообслужване (хранене, обличане).

За всяко дете се изготвя индивидуален план за работа, за да може да се постигне възможно най-оптимално неговия максимум.

Два вида езикови умения

Има два вида езикови умения, които всеки човек използва:

 • импресивен език – когато човек възприема какво казват другите и е в състояние да разбере казаното);
 • експресивен език – предаването на своите мисли, чувства и идеи чрез невербален/вербален език или писмено изразяване.

Бебетата започват да развиват импресивен език веднага след раждането, когато научат, че плачът ще им донесе храна и гушкане, и като чуят шумовете на околната среда около тях. Те започват да разбират различните звукове на речта, от които се състои техният роден език.

От жизненоважно значение е да се оцени слухът на бебетата, за да се гарантира, че те могат да чуват звуците на речта и шумовете на околната среда. Това обикновено се случва рано, но трябва да се преоцени, ако детето страда от хронични ушни инфекции.

До 2-годишна възраст детето трябва да може да увеличава речника си всеки месец, да посочва няколко части от тялото, да посочва рисунки в книга, когато са назовани, и да задава въпрос с две-три думи, например “Какво е това?”. Но също така, не забравяйте, че когато става дума за развитие на речта и езика, има много неща, които можете да направите у дома, за да го подпомогнете!