Какво могат да направят възрастните, за да подобрят самочувствието на себе си и на децата?

Сещате ли се за 3 положителни неща, с които да похвалите ваш близък?

А какво ще кажете за 3 положителни неща, които бихте казали за себе си?

Ако имате проблем с втория въпрос, не сте сами!

Понякога е трудно да мислим положителни неща за себе си и да бъдем балансирани и справедливи, когато гледаме кои и какви сме като хора. Истината е, че това е нещо, с което децата и младите хора също водят своите си борби. В днешно време може да бъде много лесно да се сравняваме негативно с другите, особено онлайн, и за съжаление ниското самочувствие засяга и много ученици.

Разбирането, че всички сме уникални, със собствени силни страни, качества и интереси, както и предизвикателства, е изключително важно за нашето благополучие и може да ни помогне да изградим самочувствие. Освен това, като имаме балансиран възглед за себе си, можем да се чувстваме по-подготвени да се справяме с трудностите в живота и да създаваме по-добри връзки с другите.

Има няколко малки неща, които можете да направите, за да започнете да се чувствате по-комфортно в собствената си кожа. Започнете, като внимавате за негативни разговори със самите себе си. Когато забележите, че се критикувате прекалено много, опитайте да предизвикате мисълта с нещо положително. Въпреки че нещо може да не е станало точно както сте искали, важно е да не му позволявате да омаловажава всички положителни неща! Бъдете внимателни към сравненията, които правите със себе си и други хора. Само защото някой друг изглежда щастлив в социалните мрежи или дори на живо, не означачава, че непременно виждате цялата картина.

Сравненията с други хора могат да доведат до лош навик за самокритикуване, което допринася за лошо психично здраве.

Поставянето на малки предизвикателства е друг чудесен начин да си помогнете да се чувствате по-добре. Независимо дали ще започнете да тичате отново, ще се запишете на нов курс или ще се научите да готвите, гордейте се с това, което сте постигнали.

Като възрастни ние играем наистина важна роля в подпомагането на децата около нас да развият балансирана представа за себе си. Можем да им помогнем да оценят и харесат качествата си по много начини. Опитайте се да посочите положителните им качества – може да се окаже, че те са решителни, смели, добри – ако покажете, че сте ги забелязали, това ще им помогне да разберат, че всички ние сме различни, имаме различни характеристики, които ни правят това, което сме. Не забравяйте, че можете да похвалите и тяхната упоритост и начините им за справяне с предизвикателствата в живота – борбите, които води всеки от нас, са част от това, което сме.

Опитайте да помолите децата да ви кажат три неща, които харесват в себе си. Ако се затрудняват, дайте им примери. Може да са мили и да помагат на приятелите си, да обичат да карат хората да се смеят или да са упорити и да продължават да опитват, дори ако нещо им е трудно.

Поговорете за вашите различни силни страни, качества и интереси като семейство. Независимо дали сте се събрали за вечеря или пък сте в колата, може да бъде забавно да отбележите колко сте различни един от друг и никога не се знае дали няма да научите нещо ново и за самите себе си! Манифестирането на собствените ви успехи с децата ви също ще им помогне да разпознаят своите. Без значение колко големи или малки, споделянето на постиженията ви ще им помогне да разберат, че не винаги е нужно да сме най-добрите в нещо, за да се гордеем с това.