Как да стимулираме развитието на детето
  • Бебето започва да учи от самото си раждане!
  • Давайте на детето си нежност и показвайте любовта си.
  • Познавайте интересите на своето дете и им откликвайте.
  • Изразявайте одобрение за това, че детето се опитва да учи нови неща.

Новородено – от раждането до едноседмична възраст

ИГРАЙТЕ: Дайте възможност на бебето си да вижда, да чува, да движи свободно ръцете и краката си и да ви докосва. Внимателно го дръжте, потупвайте и милвайте. Контактът „кожа до кожа“ е много важен за детето.

ОБЩУВАЙТЕ: Гледайте бебето в очите и му говорете нежно. Добре е да правите това, докато го кърмите. Дори новороденото бебе вижда лицето ви и чува глава ви.

От едноседмична до шестмесечна възраст

ИГРАЙТЕ: Дайте възможност на детето ви да гледа, да чува, да усеща, да се движи по-свободно и да ви докосва. Бавно движете цветни предмети пред детето така, че то да ги вижда и да протяга ръце към тях. Най-подходящи са цветните детски играчки.

ОБЩУВАЙТЕ: Усмихвайте се и се смейте заедно с детето. Говорете му. Поддържайте разговор с него като имитирате звуците, които издава, и жестовете, които прави детето.

От 6 до 9 месеца

ИГРАЙТЕ: Давайте на детето чисти домакински предмети, които то да държи, да удря и да изпуска.

ОБЩУВАЙТЕ: Реагирайте на бърборенето и звуците на детето и на интересите му. Казвайте името на детето и наблюдавайте реакцията му.

От 9 до 12 месеца

ИГРАЙТЕ: Скрийте любимата играчка на детето под кърпа или кутия. Наблюдавайте дали детето може да я намери. Повтаряйте многократно следната игра: скрийте лицето или се скрийте целият/цялата, след което внезапно се покажете пред детето, като издавате радостни звуци.

ОБЩУВАЙТЕ: Назовавайте предметите и имената на хората около детето. Покажете на детето как да казва неща с ръцете си, например „Здравей.“, „Чао.“, „Ела.“.

От 12 месеца до 2 години

ИГРАЙТЕ: Дайте на детето предмети, които да слага един върху друг, да ги слага в контейнери или кутии или да ги изважда от там.

ОБЩУВАЙТЕ: Задавайте на детето прости въпроси. Реагирайте на опитите му да говори. Показвайте му и му говорете за природата, картинки и различни неща около него.

От 2 години и над 2 години

ИГРАЙТЕ: Помагайте на детето да брои, да назовава и да сравнява предмети. Направете му прости играчки. Може да разпределя части от конструктор по цветове или да ги сравнява по големина.

ОБЩУВАЙТЕ. Насърчавайте детето си да говори и отговаряйте на въпросите му. Учете го на приказки, песни и игри. Говорете за картинки и книги.


Публикивано от Световната здравна организация в статия със заглавие „Care for child development: improving the care of young child“.